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Researches on food literacy and medication literacy: focused on chronic disease patients

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dc.contributor.author박은자
dc.contributor.author이사야
dc.contributor.author박실비아
dc.contributor.author김정선
dc.coverage.temporal2022-05-01 - 2022-12-31
dc.date.accessioned2023-02-14T00:02:33Z
dc.date.available2023-02-14T00:02:33Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-89-6827-872-3
dc.identifier.urihttps://repository.kihasa.re.kr/handle/201002/41418
dc.description.abstract식품·의약품 리터러시는 만성질환 관리와 건강증진을 위해 식품(영양)과 의약품 정보를 찾고, 이해하고, 판단하고, 활용하는 능력으로 만성질환 관리를 위한 환자의 역량 강화에 특히 중요하다. 이 보고서는 만성질환 관리를 중심으로 식품·의약품 리터러시의 개념과 중요성을 고찰하고 설문조사를 통해 국민의 식품·의약품정보 이해·활용 현황을 조사하였다. 연구 결과를 바탕으로 만성질환자의 식품·의약품 리터러시 제고의 필요성을 제시하고 헬스리터러시 제고방안을 제시하였다.
dc.description.abstractThe objective of this study was to measure food literacy and medication literacy among Korean adults and to explore the low literacy people. Health literacy has been recently regarded as an important factor for health, from which food literacy and medication literacy are derived. Korean government tries to provide the public with food and medication information through special public portal sites. We conducted online surveys from September through November, 2022 among 1,013 adults aged 40-59 years. They obtain main information through TV, web site or SNS from health professionals or lay persons, and family/friends. 28% of non-chronic disease persons and 21.5% of chronic disease patients responded that they had a difficulty in understanding the nutrition information on the food label. Moreover, some hypertension patients could not understand the nutrition information on the food label for discriminating the food with high sodium content. 37% of the persons without chronic disease and 27.5% with chronic disease also responded that they had a difficulty in understanding the medication information on the medicine package. When we presented a medicine package and asked to find the medication information, about 39% of the patients with chronic disease could not answer the maximum dose. Age and low education were the risk factors for low literacy for food and medication information. Patient-focused care emphasizes the empowerment of the chronic disease patients, but, this study revealed that some chronic patients had low food or medication literacy. More researches and policy developments are required to improve health literacy and to support the patients of low food or medication literacy in the medical institutions or in the community.
dc.description.tableOfContentsAbstract 1 요약 3 제1장 서 론 7 제1절 연구의 배경 및 목적 9 제2절 연구의 내용 및 방법 10 제2장 이론적 배경 17 제1절 헬스 리터러시 19 제2절 식품·의약품 리터러시 20 제3절 식품·의약품 리터러시와 만성질환 관리 25 제3장 식품·의약품 규제기관의 일반인 대상 식품·의약품 정보 제공 33 제1절 우리나라 35 제2절 미국 52 제3절 유럽 58 제4절 시사점 63 제4장 식품·의약품 정보 이해·활용 현황 조사 65 제1절 조사대상자의 일반적 특성 67 제2절 일반인 조사 결과 71 제3절 만성질환자 조사 결과 84 제4절 고혈압환자 조사 결과 96 제5절 소결 107 제5장 결론 및 정책적 제언 111 제1절 연구 결과 요약 113 제2절 만성질환자의 식품·의약품 정보 이해·활용 제고방안 114 참고문헌 123 부 록 131 부록 1 식품·의약품 정보 이해·활용 현황 조사표 131
dc.formattext/plain
dc.format.extent153
dc.languagekor
dc.publisher한국보건사회연구원
dc.publisherKorea Institute for Health and Social Affairs
dc.rightsKOGL BY-NC-ND
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/kr/
dc.rights.urihttp://www.kogl.or.kr/info/licenseType4.do
dc.title안전한 식품·의약품 사용을 위한 국민의 정보 활용 현황과 정책과제 - 만성질환 관리를 중심으로
dc.title.alternativeResearches on food literacy and medication literacy: focused on chronic disease patients
dc.typeBook
dc.type.localReport
dc.subject.keyword사회정책
dc.subject.keyword동향 분석
dc.subject.keyword정책 성과 모니터링
dc.subject.keywordchronic disease
dc.subject.keywordfood literacy
dc.subject.keywordmedication literacy
dc.contributor.alternativeNamePark, Eun-ja
dc.contributor.alternativeNameLee, Sayah
dc.contributor.alternativeNamePark, Sylvia
dc.contributor.alternativeNameKim, Jeongseon
dc.type.other연구보고서
dc.identifier.doi10.23060/kihasa.a.2022.08
dc.identifier.localId연구보고서 2022-08
dc.identifier.localIdResearch Monographs 2022-08
dc.citation.date2022
dc.citation.date2022
dc.date.dateaccepted2023-02-14T00:02:33Z
dc.date.datesubmitted2023-02-14T00:02:33Z
dc.type.research정책연구
dc.type.nkis연구개발적립금보고서
dc.subject.nkisMainJ
dc.subject.nkisMiddleJ3
dc.description.sponsorshipAwardNumberP202200137_1_1
dc.subject.research보건의료
dc.type.project연구개발사업
dc.description.sponsorshipAwardTitle[연개금22-003-00]안전한 식품·의약품 사용을 위한 국민의 정보 활용 현황 및 정책과제: 만성질환 관리를 중심으로
dc.subject.kihasa보건의료 서비스
dc.identifier.dataportalhttps://www.kihasa.re.kr/dataportal/kor/contents/ContentsList.html?menuId=2010117&rootId=2010001&dtb_year=2022&dtb_subject=%EC%8B%9D%ED%92%88%C2%B7%EC%9D%98%EC%95%BD%ED%92%88+%EC%A0%95%EB%B3%B4+%EC%9D%B4%ED%95%B4%C2%B7%ED%99%9C%EC%9A%A9+%ED%98%84%ED%99%A9+%EC%A1%B0%EC%82%AC
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Health care > Health care service
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