◈ 기존 문헌 및 자료 고찰, 분석 ◈ 주요 환경변화 선정 및 특성 파악 ◈ 주요 환경변화에 의한 식품안전변화에 관한 관련자 KAP 조사 및 파악 ◈ 식품안전에 영향을 미치는 환경 변화의 범주화 ◈ 각 범주별 국가 아젠다 개발 ◈ 국가 아젠다별 국가 프로젝트 개발 ◈ 단기, 중장기별 관리 목표 설정
The goals of this study include: reviewing and evaluating Korea's food safety management; examining food safety management in foreign countries and drawing policy implications for Korea; forecasting future changes in Korea's food safety environment and charting directions for policy response; taking stock of regulations on food businesses and identifying areas for improvement, and; setting mid-to-long-term strategies for food safety in Korea. To provide a basis for setting national agenda in response to the changing food safety environment, the authors extracted a set of key points: changing types of food safety accidents; increasing incidents of hazardous materials in imported foods and foodstuffs, climate and other environmental changes; emergence of new food ingredients and new technologies in food production; extended application of the FTA; strengthening food accreditation and information provision for consumer empowerment; aging population and changes in dietary patterns; food safety policies eyed to raising consumer satisfaction, and; food safety management in times of potential nuclear pollution. The results of this study suggest that Korea's mid-to-long term food safety strategies should be able to predict and duly respond to future changes in food safety environment. This will require prudent considerations of reconciling the issues of food safety and demands and policies concerning other areas. The findings point to the need for strengthening the role of local governments in food safety and, thus, in the proceeding of the strategies. Also, the current capabilities of responsible Ministries should be closely examined and factored into the making of the strategies, with a view to making them implementable and sustainable.
Table Of Contents
Abstract 1
요약 3
제1장 서 론 25 제1절 연구 필요성 및 배경 25 제2절 연구목적 29 제3절 연구내용 29 제4절 연구방법 31 제5절 분석방법 32 제6절 연구수행 체계 33
제2장 향후 식품안전환경 변화 진단 37 제1절 식품사고 유형 변화 37 제2절 기후변화 등 환경 변화 42 제3절 수입식품 등에 의한 식품유해물질 증가 47 제4절 신소재 식품 및 신기술 출현 52 제5절 소비자의 안전한 식품 선택을 위한 식품 인증 등 제도 강화 58 제6절 인구구조 및 식이섭취 변화 65 제7절 방사성물질 오염으로 인한 식품안전 위협 69
제3장 우리나라 식품안전관리 추진 현황 평가 75 제1절 국무총리실 75 제2절 농림수산식품부 85 제3절 식품의약품안전청 95 제4절 향후 추진대책 104
제4장 외국의 식품안전관리 동향 분석 113 제1절 국제기구 113 제2절 미국 124 제3절 유럽연합 131 제4절 일본 139 제5절 중국 147 제6절 요약 및 시사점 150
제5장 우리나라 식품안전관리 취약성 평가 157 제1절 식품위생법 제·개정 현황 157 제2절 영업자 준수사항에 대한 제‧개정 연혁 및 내용 158 제3절 업종별 시설기준에 대한 제‧개정 연혁 및 내용 160 제4절 업종별 영업 허가·신고·등록 현황 162 제5절 수입식품판매업자 준수사항 및 시설 개선에 관한 제·개정안 167
제6장 향후 우리나라 식품안전관리를 위한 전략수립 175 제1절 기본 틀 175 제2절 전문가 조사 실시 181 제3절 향후 추진전략 수립 209