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Development of assessment system and indicators for Center for Children’s Foodservice Management

Title
Development of assessment system and indicators for Center for Children’s Foodservice Management
Author(s)

정기혜 ; 최정수 ; 이경윤 ; 김동영

Keyword
어린이 ; 급식관리 ; 지원센터 ; 평가체계 ; 평가지표
Publication Year
2015
Publisher
식품의약품안전처
한국보건사회연구원
Abstract
이 연구의 목적은 2015년 190개소에 달할 어린이급식관리지원센터의 운영상태를 객관적이고 과학적으로 평가하여 향후 어린이급식관리지원센터의 확대 설치와 사후관리를 효율화하기 위한 시의성 있는 평가지표를 개발하고, 평가체계를 구축함으로 세부목적은 다음과 같다.
첫째, 국내외 업무평가체계에 대한 연구 고찰 및 시사점 도출
둘째, 현 어린이급식관리지원센터 추진 업무에 대한 기초조사
셋째, 신규 평가지표 개발 및 배점체계 등 평가체계 구축
넷째, 구축된 평가시스템에 의한 사전평가 실시 및 분석
다섯째, 평가체계 및 평가지표 개발
여섯째, 연구 결론 및 정책제언

The purpose of this study is development of assessment system and indicators to
objectively assess Center for Children's Foodservice Management(CCFSM).
On the basis of existing assessment system, after an in-depth study on the indicators
through modification, complementation, establishment, elimination, transfer process, final
assessment indicators(quantitative, qualitative, on-site, and report assessment indicators)
were developed.
Quantitative assessment indicators strengthened discrimination was newly developed.
There are total 46 kinds of new indicators which are composed in 5 areas and 13 items.
Also, to prevent an evil like false or exaggerated assessment, and to objectively asses
actual efforts of CCFSM yearly, total 11 secondary processed indicators, such as a
year-on-year rate of increase, were developed, and will be included from next year.
In the process of calculating assessment result for each center, simple and multiple
regression were conducted to determine the impact in accordance with the budget and
the region. As a result, total 8 kinds of assessment indicators which relatively had a
great influence on the result, were found and eliminated.
The qualitative assessment were improved to reduce the burden in making a report of
the center by submitting only one report about represented or specialized business of
the center. Also, table of contents and reporting forms were newly developed.
In order to bridge the gap between new and existing centers, assessment system
were revised that only the existing centers have to write a report.
Table Of Contents
1. 국문요약문 11
2. 영문요약문 13

Ⅰ. 서론
제1장 연구 필요성 및 목적 15
제2장 연구 내용 및 방법 19

Ⅱ. 어린이급식관리지원센터 운영 및 평가현황 진단
제1장 어린이급식관리지원센터 현황 37
제2장 타 기관의 운영 및 평가 현황 43

Ⅲ. 평가체계 및 평가지표 개발
제1장 기본원칙 74
제2장 평가체계 개발 76
제3장 평가지표 개발 78

Ⅳ. 사전평가 실시 및 결과 고찰
제1장 사전평가 실시 92
제2장 사전평가 결과 95

Ⅴ. 2015년 평가체계 및 평가지표 선정
제1장 평가체계 122
제2장 신규 평가지표 선정 124
제3장 정책제언 145

Ⅵ. 총괄연구개발과제의 연구성과 및 참고문헌
제1장 총괄활용성과 146
제2장 참고문헌 147

Ⅶ. 부록
지표정의서 149
Local ID
정책보고서 2015-85
KIHASA Research
Subject Classification
Health care > Food/Drugs
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