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A Study on Development profile of safety for Food Additives

Title
A Study on Development profile of safety for Food Additives
Author(s)

김정선 ; 윤시몬 ; 이난희 ; 배문주

Keyword
식품 첨가물 ; 안정성 ; 프로파일 ; 리스크커뮤니케이션 ; 독성
Publication Year
2014
Publisher
식품의약품안전평가원
한국보건사회연구원
Abstract
The value of food additive production has doubled from 2005 through 2012, due to the increase in demand
for processed or instant food as the national diet changed.
Even though food additives have to undergo complete safety evaluation to be used in food, there is a prevalent
misconception that food additives are harmful to health. Consumers need to be informed promptly with
accurate information in order to correct such misconception and to make appropriate decisions. This study
aims to develop a safety profile textbook for experts that contains integrated database of food additives.
A safety profile for 205 controversial food additives were created based on the research result of the expert’s
focus group. A database was developed for these additives after reviewed by the experts in relevant
fields, such as toxicity. The database includes comprehensive information such as, the general characteristics,
toxicity, safety characteristics, monitoring results, domestic and foreign management status, usage, research
trend, accidents and media report, and consumer information of the each food additives. With use of this database,
the experts can respond promptly to food additive related safety incidences to inform consumers with accurate
safety information.
A search function was added to the database to increase its utility and promotional proposals for industry
and consumers were drafted using the database
Table Of Contents
Ⅰ. 총괄 연구개발과제 요약문 1
국문 요약문 1
Summary 3

Ⅱ. 총괄 연구개발과제 연구결과 5

제1장. 총괄 연구개발 과제의 목적 및 필요성 5
1. 총괄 연구개발과제의 목표 5
2. 총괄 연구개발과제의 목표달성도 6
3. 총괄 국내· 외 관리 기술개발 현황 7
4. 총괄 연구개발과정에서 수집한 국외 과학기술정보 16

제2장. 총괄 연구개발과제의 내용 및 방법 17
제1절 연구 내용 17
제2절 추진전략 20
제3절 연구방법 26
제4절 연구 추진체계 29

제3장. 총괄 연구개발과제의 최종결과 및 고찰 30
1. 식품첨가물 안전성 평가 현황 30
2. 식품첨가물의 안전성 평가결과의 적용 38
3. 안전성 프로파일 작성 대상 식품첨가물의 선정 40
4. 선정된 식품첨가물의 안전성 프로파일 구축 47
5. 식품첨가물 안전성 프로파일 Data Base 구축 및 구현 프로그램 59
6. 결론 및 정책제언 62

제4장. 총괄 연구개발과제의 연구 성과 64
1. 총괄 활용성과 64
2. 총괄 활용계획 65

제5장. 총괄 주요연구 변경사항 66

제6장. 총괄 참고문헌 67

Ⅲ. 제1세부 연구개발과제 연구결과 73

제1장 1세부 연구개발과제의 요약문 73

제2장. 1세부 연구개발과제의 목적 75
1. 1세부 연구개발과제의 목적 75
2. 1세부 연구개발과제의 목표달성도 75

제3장. 1세부 연구개발과제의 내용 및 방법 76
제1절 연구 내용 76
제2절 추진전략 77
제3절 연구방법 79
제4절 연구 추진체계 82

제4장. 1세부 연구개발과제의 결과 및 고찰 83
제1절 국내?외 식품첨가물 안전관리 현황 83
제2절 소비자 대상 식품첨가물 안전성 정보전달 현황 및 효율성 제고 방안 89
제3절 식품첨가물의 안전성 평가지표 및 선정된 대상사례 94
제4절 안전성 프로파일 작성 대상 식품첨가물의 선정 103
제5절 국외 식품첨가물의 안전성 평가 결과 115
제6절 식품첨가물 안전성 정보 교재 개발 158
제7절 1세부 연구개발과제의 고찰 162

제5장. 1세부 참고문헌 163

Ⅳ. 제2세부 연구개발과제 연구결과 167

제1장. 2세부 연구개발과제의 요약문 167

제2장. 2세부 연구개발과제의 목적 169
1. 2세부 연구개발 과제의 목적 169
2. 2세부 연구개발 과제의 목표달성도 169

제3장. 2세부 연구개발과제의 내용 및 방법 170
제1절 식품첨가물 안전성 DB 구축 170
제2절 세부 연구개발과제의 추진체계 174

제4장. 2세부 연구개발과제의 결과 및 고찰 175
제1절 2세부 연구개발과제의 결과 175
제2절 2세부 연구개발과제의 고찰 192

제5장. 2세부 참고문헌 193

Ⅴ. 부록 195
부록 1. 전문가 포커스그룹(Focus Group) AHP 조사표 195
부록 2. 전문가(산업체) 및 소비자용 안전성 정보 교재(시안) 211
부록 3. 일본의 식품첨가물 건강영향평가 세부목록 216
부록 4. 일본의 식품첨가물 안전성 정보 교재 현황 231
부록 5. 전문가용 안전성 정보 교재(205품목): 별책 241
Local ID
정책보고서 2014-28
Fulltext
https://scienceon.kisti.re.kr/commons/util/originalView.do?cn=TRKO201500007442&dbt=TRKO&rn=
KIHASA Research
Subject Classification
Health care > Food/Drugs
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