The value of food additive production has doubled from 2005 through 2012, due to the increase in demand for processed or instant food as the national diet changed. Even though food additives have to undergo complete safety evaluation to be used in food, there is a prevalent misconception that food additives are harmful to health. Consumers need to be informed promptly with accurate information in order to correct such misconception and to make appropriate decisions. This study aims to develop a safety profile textbook for experts that contains integrated database of food additives. A safety profile for 205 controversial food additives were created based on the research result of the expert’s focus group. A database was developed for these additives after reviewed by the experts in relevant fields, such as toxicity. The database includes comprehensive information such as, the general characteristics, toxicity, safety characteristics, monitoring results, domestic and foreign management status, usage, research trend, accidents and media report, and consumer information of the each food additives. With use of this database, the experts can respond promptly to food additive related safety incidences to inform consumers with accurate safety information. A search function was added to the database to increase its utility and promotional proposals for industry and consumers were drafted using the database
Table Of Contents
Ⅰ. 총괄 연구개발과제 요약문 1 국문 요약문 1 Summary 3
Ⅱ. 총괄 연구개발과제 연구결과 5
제1장. 총괄 연구개발 과제의 목적 및 필요성 5 1. 총괄 연구개발과제의 목표 5 2. 총괄 연구개발과제의 목표달성도 6 3. 총괄 국내· 외 관리 기술개발 현황 7 4. 총괄 연구개발과정에서 수집한 국외 과학기술정보 16
제2장. 총괄 연구개발과제의 내용 및 방법 17 제1절 연구 내용 17 제2절 추진전략 20 제3절 연구방법 26 제4절 연구 추진체계 29
제3장. 총괄 연구개발과제의 최종결과 및 고찰 30 1. 식품첨가물 안전성 평가 현황 30 2. 식품첨가물의 안전성 평가결과의 적용 38 3. 안전성 프로파일 작성 대상 식품첨가물의 선정 40 4. 선정된 식품첨가물의 안전성 프로파일 구축 47 5. 식품첨가물 안전성 프로파일 Data Base 구축 및 구현 프로그램 59 6. 결론 및 정책제언 62
제4장. 총괄 연구개발과제의 연구 성과 64 1. 총괄 활용성과 64 2. 총괄 활용계획 65
제5장. 총괄 주요연구 변경사항 66
제6장. 총괄 참고문헌 67
Ⅲ. 제1세부 연구개발과제 연구결과 73
제1장 1세부 연구개발과제의 요약문 73
제2장. 1세부 연구개발과제의 목적 75 1. 1세부 연구개발과제의 목적 75 2. 1세부 연구개발과제의 목표달성도 75
제3장. 1세부 연구개발과제의 내용 및 방법 76 제1절 연구 내용 76 제2절 추진전략 77 제3절 연구방법 79 제4절 연구 추진체계 82
제4장. 1세부 연구개발과제의 결과 및 고찰 83 제1절 국내?외 식품첨가물 안전관리 현황 83 제2절 소비자 대상 식품첨가물 안전성 정보전달 현황 및 효율성 제고 방안 89 제3절 식품첨가물의 안전성 평가지표 및 선정된 대상사례 94 제4절 안전성 프로파일 작성 대상 식품첨가물의 선정 103 제5절 국외 식품첨가물의 안전성 평가 결과 115 제6절 식품첨가물 안전성 정보 교재 개발 158 제7절 1세부 연구개발과제의 고찰 162
제5장. 1세부 참고문헌 163
Ⅳ. 제2세부 연구개발과제 연구결과 167
제1장. 2세부 연구개발과제의 요약문 167
제2장. 2세부 연구개발과제의 목적 169 1. 2세부 연구개발 과제의 목적 169 2. 2세부 연구개발 과제의 목표달성도 169
제3장. 2세부 연구개발과제의 내용 및 방법 170 제1절 식품첨가물 안전성 DB 구축 170 제2절 세부 연구개발과제의 추진체계 174
제4장. 2세부 연구개발과제의 결과 및 고찰 175 제1절 2세부 연구개발과제의 결과 175 제2절 2세부 연구개발과제의 고찰 192
제5장. 2세부 참고문헌 193
Ⅴ. 부록 195 부록 1. 전문가 포커스그룹(Focus Group) AHP 조사표 195 부록 2. 전문가(산업체) 및 소비자용 안전성 정보 교재(시안) 211 부록 3. 일본의 식품첨가물 건강영향평가 세부목록 216 부록 4. 일본의 식품첨가물 안전성 정보 교재 현황 231 부록 5. 전문가용 안전성 정보 교재(205품목): 별책 241