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북한 식량 수급의 변화와 함의 = Changes in the North Korean Food Supply and Demand Situation and Their Implications

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dc.contributor.author최용호
dc.date.accessioned2022-08-25T00:07:52Z
dc.date.available2022-08-25T00:07:52Z
dc.date.issued2022-08-01
dc.identifier.issn1226-3648
dc.identifier.urihttps://repository.kihasa.re.kr/handle/201002/40685
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.23062/2022.08.3
dc.description.abstract김정은 시대 북한의 식량 사정을 살펴보면 두 가지 특징이 나타난다. 하나는 생산성 향상으로 인하여 작은 규모이긴 하나 식량 생산량이 증가하였다는 점이다. 다른 하나는 가뭄, 홍수 등 자연재해로 인하여 생산량의 변동폭이 커지고 있다는 점이다. 북한 당국은 식량의 자급자족이라는 농정 목표 달성을 위하여 정책적으로 총력을 다하는 모습이지만 지금까지 농업 부진의 구조적 문제를 해결하지 못하고 있다. 이는 국제사회와 농업 교류협력을 할 필요가 있음을 시사한다. 코로나19의 세계적 유행이 진정되고 북한이 태도 변화를 보이는 때를 대비하여 대북 농업 교류협력에 대한 북한의 수용성을 높이는 한편 효과성을 제고하고 지속가능성을 향상시키기 위한 실천 방안을 준비해야 한다.
dc.description.abstractLooking at the food situation in North Korea during the Kim Jong-un era, two characteristics can be found. First, food production increased on a small scale due to improved productivity. Second, the range of fluctuations in production is increasing due to natural disasters such as drought and flooding. Although the North Korean authorities are doing their utmost to achieve self-sufficiency in food, they have not been able to solve the fundamental problem of agricultural sluggishness so far. This implies the need for agricultural assistance and cooperation with the international community. In preparation for the time when the COVID-19 pandemic situation subsides and North Korea shows a change in attitude, action plans should be prepared to increase North Korea's acceptance of agricultural exchange and cooperation, while enhancing effectiveness and improving sustainability.
dc.formatapplication/pdf
dc.format.extent13
dc.languagekor
dc.publisher한국보건사회연구원
dc.publisherKorea Institute for Health and Social Affairs
dc.title북한 식량 수급의 변화와 함의
dc.title.alternativeChanges in the North Korean Food Supply and Demand Situation and Their Implications
dc.typeArticle
dc.type.localArticle(Series)
dc.description.eprintVersionpublished
dc.contributor.alternativeNameChoi, Yong-Ho
dc.identifier.doi10.23062/2022.08.3
dc.citation.title보건복지포럼
dc.citation.titleHealth and Welfare Policy Forum
dc.citation.volume2022
dc.citation.volume310
dc.citation.number8
dc.citation.date2022-08-01
dc.citation.startPage25
dc.citation.endPage37
dc.identifier.bibliographicCitation보건복지포럼 2022년 8월 통권 제310호, pp.25-37
dc.identifier.bibliographicCitationHealth and Welfare Policy Forum 2022.8 No.310, pp.25-37
dc.date.dateaccepted2022-08-25T00:07:52Z
dc.date.datesubmitted2022-08-25T00:07:52Z
dc.description.subject북한 주민의 생활 변화와 함의: 식량과 영양을 중심으로
dc.description.subjectChanges in People’s Living Conditions in North Korea and Their Implications: Focusing on the Food and Nutritional Aspects
dc.subject.kihasa국제사회보장
dc.subject.kihasa건강증진
dc.description.section이달의 초점
KIHASA 주제 분류
사회보장 일반 > 국제사회보장
보건의료 > 건강증진
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