DC Field | Value |
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dc.contributor.author | 김예슬 |
dc.contributor.author | 조성은 |
dc.date.accessioned | 2022-08-25T00:02:06Z |
dc.date.available | 2022-08-25T00:02:06Z |
dc.date.issued | 2022-08-01 |
dc.identifier.issn | 1226-3648 |
dc.identifier.uri | https://repository.kihasa.re.kr/handle/201002/40684 |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.23062/2022.08.4 |
dc.description.abstract | 식생활은 개인과 집단의 영양 상태에 직접적인 영향을 미치며, 영양 상태는 건강을 결정짓는 매우 중요한 요소이다. 남북 주민의 식생활 차이는 영양 상태, 나아가 건강 상태의 차이로 이어질 수 있기 때문에 북한 주민에 대한 적절한 영양 공급을 위해 지속적으로 협력해야 한다. 북한이탈주민에 대한 탐색적 조사 결과에 따르면 북한 주민의 식생활은 개선되고 있지만, 국제기구의 자료 분석을 통해 영양 공급 상황을 비교한 결과 북한의 에너지 공급량은 남한 대비 65%에 머무르고 있다. 특히 북한의 에너지 공급 비율은 탄수화물이 높고 지방과 단백질은 낮아 적절하지 못한 것으로 파악된다. 향후 대북 식량 및 영양 지원의 품목은 곡류 위주가 아닌 다양한 급원식품을 포함할 필요가 있다. 특히 동물성 식품 공급과 축산업·수산업 발전을 위한 지원이 이루어진다면, 북한 주민의 균형 잡힌 식생활에 도움을 주어 영양 상태를 개선하는 데도 긍정적인 영향을 미칠 것으로 기대된다. |
dc.description.abstract | Diet directly affects the nutritional status of individuals and groups, and nutritional status is an important determinant of health. Since differences in the dietary habits of North and South Koreans can lead to differences in nutritional status and even health status, continuous cooperation is required to provide adequate nutrition for North Koreans. As a result of an exploratory survey of North Korean refugees, the diet of North Koreans is improving, but a comparison of nutritional supply through data analysis of international organizations shows that North Korea's energy supply is only 65% of that of South Korea. In particular, North Korea's energy supply ratio is considered to be inappropriate because it is high in carbohydrates and low in fat and protein. In the future, food and nutrition assistance to North Korea needs to include more diverse food sources than grains. In particular, if support for the supply of animal food and the development of livestock and fisheries is provided, it is expected to have a positive effect on improving the nutritional status of North Koreans by helping them achieve a balanced diet. |
dc.format | application/pdf |
dc.format.extent | 16 |
dc.language | kor |
dc.publisher | 한국보건사회연구원 |
dc.publisher | Korea Institute for Health and Social Affairs |
dc.title | 북한 주민의 식생활과 영양 섭취 |
dc.title.alternative | Exploring the Dietary Patterns and Nutrition Intake of North Koreans |
dc.type | Article |
dc.type.local | Article(Series) |
dc.description.eprintVersion | published |
dc.contributor.alternativeName | Kim, Ye-seul |
dc.contributor.alternativeName | Cho, Sungeun |
dc.identifier.doi | 10.23062/2022.08.4 |
dc.citation.title | 보건복지포럼 |
dc.citation.title | Health and Welfare Policy Forum |
dc.citation.volume | 2022 |
dc.citation.volume | 310 |
dc.citation.number | 8 |
dc.citation.date | 2022-08-01 |
dc.citation.startPage | 38 |
dc.citation.endPage | 53 |
dc.identifier.bibliographicCitation | 보건복지포럼 2022년 8월 통권 제310호, pp.38-53 |
dc.identifier.bibliographicCitation | Health and Welfare Policy Forum 2022.8 No.310, pp.38-53 |
dc.date.dateaccepted | 2022-08-25T00:02:06Z |
dc.date.datesubmitted | 2022-08-25T00:02:06Z |
dc.description.subject | 북한 주민의 생활 변화와 함의: 식량과 영양을 중심으로 |
dc.description.subject | Changes in People’s Living Conditions in North Korea and Their Implications: Focusing on the Food and Nutritional Aspects |
dc.subject.kihasa | 국제사회보장 |
dc.description.section | 이달의 초점 |
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