어린이 식생활 안전지수 세부지표 개발 연구

제목
어린이 식생활 안전지수 세부지표 개발 연구
Development of Children’s Dietary Life Safety Index in Korea
저자

정기혜; 최정수; 이경윤; 김동영

키워드
어린이; 지자체; 평가지표; 평가체계; 안전지수
발행연도
2015
발행기관
식품의약품안전평가원
한국보건사회연구원
초록
□ 국내외 관련 연구 및 자료수집, 분석
□ 현 평가지표의 품질진단 및 통계학적 타당성 검증
□ 초등학생용 설문지 구성 체계 개선
□ 개별지표를 동질화하기 위한 표준화 및 가중치 재설정
□ 조사대상확대에 따른 중고등학생용 설문문항 개발
□ 설문지의 통계학적 신뢰성 검증을 위한 사전조사(Pilotstudy)실시
□ 개선된 조사표 등에 의한 전산입력시스템수정, 보완
□ 재구축된 평가체계에 의한 예비조사 실시 및 결과도출
□ 전국 조사된 확대된 어린이 식생활안전 지수조사 평가체계 재구축

To improve the Children's Dietary Life Safety Index, which should be produced every
three years from 2017 after approved by National Statistics in 2012, assessment system
and indicators were reviewed and improvements were derived.
Simplification of composition of the assessment system, reestablishment of weights,
quality evaluation by indicators from Safety Index, development of cognitive and practice
survey for middle and high school students and statistical verification were performed.
Also, assessment area were revised from “safety”, “nutrition”, and “cognition and practice”
as “infrastructure”, “safety”, and “nutrition.” Cognitive and practice survey which
investigates food intake of elementary school student was independent from the safety
index calculation system and added to the total score in a ratio of 14% when calculating
final Safety Index score.
To calculate the safety index, two scoring systems were applied; a leveled system
which has a five-level to out of a 100-point; and an indexation system by using the
mean and standard deviation from each indicators. The model for indexation system was
modified from Composite Consumer Sentiment Index(CCSI) by the Bank of Korea. In
addition, to improve the assessment indicators, implications were derived and in-depth
review were conducted by literature review and advisory committee from statistics, safety
and nutrition areas.
After preliminary investigation, performance assessment of local governments and
cognitive and practice survey of children were combined in the ration of 86 to 14 to
calculate Safety Index. As a result, in leveld system, 72.38 point was the highest, 54.20
point was the lowest and the average score was 64.05 point. Also, in indexation system,
the highest score was 68.36 and the lowest score 28.10 with fixed mean of 50(100 from
CCSI) and fixed standard deviation of 100.
Since the national investigation in 2017 will be conducted by the newly established
Safety Index system, calculation of undisputed Safety Index and time series comparison
analysis will be possible.
목차
1. 국문요약문 1
2. 영문요약문 4
Ⅰ. 서론
제1장 연구 필요성 및 목적 6
제2장 연구 내용 11
제3장 연구 추진 전략 및 방법 17
Ⅱ. 기존 어린이 식생활 안전지수에 대한 진단
제1장 기존 평가체계 및 평가지표에 대한 진단 37
제2장 진단결과 개선을 위한 추진내용 42
제3장 연구방법별 추진 내용 46
제4장 요약 및 시사점 88
Ⅲ. 2015년 어린이 식생활 안전지수 개선
제1장 평가체계 개선 89
제2장 평가지표 개선(안) 94
Ⅳ. 2015년 어린이 식생활 안전지수 예비조사 실시 및 안전지수 산출
제1장 지방자치단체 실적조사 138
제2장 어린이 인지실천 조사 209
제3장 2015년 어린이 식생활 안전지수 산출 305
제4장 요약 및 시사점 321
Ⅴ. 결론 및 정책제언
제1장 결론 322
제2장 정책제언 323
Ⅵ. 총괄연구개발과제의 연구성과 및 참고문헌
제1장 총괄활용성과 325
제2장 참고문헌 327
부록 1. 국내외 참고문헌 고찰 내용330
부록 2. 자문위원 논의 내용 377
부록 3. 지자체 세부 논의 내용 388
부록 4. 인지실천 사전조사 391
부록 5. 지표별 품질진단 조사 406
부록 6. 가중치 조사 408
부록 7. 세부지표별 의견 조사 417
부록 8. 지자체 평가지표 420
부록 9. 중고등학생 인지실천 지표 및 설문지 427
부록 10. 지표정의서 440
보고서 번호
정책보고서 2015-81
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