제3차 식품안전관리 기본계획 수립을 위한 정책 연구

제목
제3차 식품안전관리 기본계획 수립을 위한 정책 연구
A Study on Developing the Third Basic Plan on Food Safety Management
저자

정기혜; 김동우; 김동영; 최지현

키워드
식품안전관리; 기본계획
발행연도
2014
발행기관
한국보건사회연구원
초록
식품안전관리 기본계획은 2008년 제정된 「식품안전기본법」에 근거하여 2008년에
제1차, 2011년에 제2차 식품안전관리 기본계획이 수립되었고, 2014년에는 2015년부터 2017년까지 추진될 제3차 식품안전관리 기본계획이 수립되어야 한다.
이 연구의 목적은 국내외 식품안전 정책여건 변화를 분석, 예측한 결과를 바탕으로,
새정부의 국정목표에 걸맞는 비전, 정책목표, 추진전략을 수립하고 각 전략별 세부
과제를 개발하여 제3차 식품안전관리 기본계획을 수립하는 것이다.
제3차 식품안전기본계획의 비전은 국정기조인 국민 행복과 식품안전을 연계시켰고, 국정목표는 미국 등 주요국의 식품안전추진전략인 소비자 보호를 우리도 표방하였으며, 추진전략별 분야에는 4대 사회악의 하나인 불량식품 근절이 포함되었다.

In accordance with launching of the present government, it is emphasized the importance of food safety management. In succession to the First and the Second Basic Plan from 2008 and 2011, the Third Basic Plan on Food Safety Management must be established in 2014, to push ahead it from 2015 to 2017. Based on the performance evaluation of the First and the Second Plan, it is determined whether the existing tasks would be relaxed, reinforced, maintained, or abolished. Also, development and promotion of new tasks are required to meet the primary goal of government administration.
There are total six purposes on this study. Purposes are as follows; 1) Analysis of environmental and policy conditions change in food safety management; 2) Performance Evaluation of the First and the Second Basic Plan on Food Safety Management; 3) Strategic analysis of food safety management from major countries; 4) Establishment of framework for the Third Basic Plan on Food Safety Management; 5) Establishment of the Third Basic Plan on Food Safety Management; and 6) Policy suggestion for food safety management.
Methods of this study were literature review, survey, data analysis, group meetings, entrusting manuscript. Especially, survey on perception of food safety management was conducted online to focus groups of 31 public officials and 85 expert, and key words for the environmental change, vision, national objectives, implementation strategies, and detailed tasks were found out.
In this study, the vision of the Third Basic Plan was offered as “safe food” and “happy nation,” and the purpose was improving the level of food safety for consumer protection. The implementation strategies cover risk analysis (assessment, management, and communication) in food and better dietary life. Lastly, increasing utilization of research results for the Basic Plan, determining performance indicator of action plan, and fulfilling task sincerely were suggested for the future policy and the next Basic Plan.
목차
Abstract 1
요 약 3

목 차
제1장 서 론 33
제1절 연구 필요성 및 배경 35
제2절 연구 목적 및 내용 38
제3절 연구 및 분석 방법 41
제2장 식품안전관리 환경 및 정책여건의 변화와 전망 47
제1절 식약처 출범 및 불량식품근절추진단 발족 49
제2절 외식 증가 및 안전관리 강화 55
제3절 국제적인 식품사고 증가 59
제4절 지속적인 식중독 발생 61
제5절 수입식품 증가 63
제6절 소비자 편리를 위한 식품 인증, 표시 강화 67
제7절 전자상거래 등 구매행태의 변화 73
제8절 영양사업 확대 84
제9절 FTA 확대 89
제10절 식품 기준·규격 재평가 90


제3장 주요국의 식품안전관리 추진 전략 93
제1절 한국 95
제2절 미국 109
제3절 일본 118
제4절 영국 133
제5절 독일 136
제6절 유럽연합 139
제7절 국제기구 142
제8절 시사점 157
제4장 제1, 2차 식품안전관리 기본계획 성과 평가 159
제1절 양적 평가 161
제2절 질적 평가 163
제5장 제3차 식품안전관리 기본계획 수립을 위한 기본틀 183
제1절 우리나라 식품안전관리체계 185
제2절 식품안전환경에 대한 SWOT 분석 187
제3절 FG 인식조사 실시 191
제6장 제3차 식품안전관리 기본계획 수립 223
제1절 기본방향 225
제2절 제3차 식품안전관리 기본계획 비전 등 수립 226
제3절 제3차 식품안전관리 기본계획의 주요성과 지표 230
제7장 결론 및 정책제언 235
제1절 결론 237
제2절 정책제언 238
참고문헌 241
부 록 243
부록 1. 제3차 식품안전관리 기본계획 주요 Key words 조사표 243
부록 2. 국정과제 목록 250
부록 3. 세부과제 목록 252
보고서 번호
연구보고서(수시)2014-02
ISBN
978-89-6827-131-1
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