집단급식소의 식중독 발생 현황 및 위생관리 제고방안

제목
집단급식소의 식중독 발생 현황 및 위생관리 제고방안
Current Condition of Mass Food Poisoning and Measures for Improving the Level of Safety on Foodservice
저자

정기혜

키워드
식중독; 집단급식소; HACCP; 위해발생; 위탁급식
발행연도
2002-07-01
발행기관
한국보건사회연구원
Series
보건사회연구 제22권 제1호, pp.150-174
Journal Title
보건사회연구
초록
이 연구의 목적은 최근 다발하는 집단급식소의 식중독 발생을 예방하기 위하여 집단급식시의 식중독 발생 현황을 파악하고, 집단급식시의 위생관리를 제고하기 위한 방안을 도출하는 것이다.
연구방법으로는 국내 현황과 문제점을 파악하기 위하여 기존 문헌고찰과 식단분석 및 다배식 식품의 조리공정에 의한 위해 발생가능성을 분석하였다.
또한 현재 집단급식소의 위생적인 문제점을 해결하기 위한 대안으로 일부 시행되고 있는 HACCP 적용 정도를 파악하기 위하여 152개소의 집단급식 작업장을 대상으로 HACCP 실시 현황을 조사하였다.
주요 연구결과를 살펴보면, 감소추세를 보이던 식중독 발생이 1995년 이후 급증하고 있으며, 특히 집단급식소에서 다발하고 있다. 이는 학교급식을 포함하여 집단급식 실시율이 증가하는 데 반하여 HACCP 적용 저조, 식단구성 및 위탁업체 관리 미흡 등 집단급식소의 위생수준이 제고되지 않고 있음으로 조사되었다.
집단급식의 위생수준 제고를 위해서 우선 위탁급식업종의 신설 및 관리, HACCP의 확대 적용, 위해발생이 적은 식단의 구성 등 전반적인 대책 마련이 필요하다.

As the incidence of mass food poisoning have been rising rapidly since 1995, mass food poisoning is regarded as one of the most serious food safety problem in Korea.
This study is aimed to investigate current condition of mass food poisoning and to develop the measures for improving the level of safety on non-commercial foodservice.
The purposes of this study are to:
? investigate the current condition and problems of mass food poisoning in Korea
? investigate the current condition of non-commercial foodservice
? survey the operation rate of HACCP in non-commercial foodservice
? analyze the recipe for three months to detect frequently dining foods and risky foods
The results of the study are as follows:
? Mass food poisonings have been occurring more often in noncommercial foodservice than in home and hotels since 1990.
? The operation rate of HACCP in non-commercial foodservice is 43.2%.
? The risky dining foods are raw vegetables, fried meats and porks, and unheated seafoods, etc.
Mass food poisoning as one of important causes of serious health problem in younger age have greater socioeconomic impact than other food safety problem.
Therefore, we are in urgent need of guidelines for the management of foodservice and expanding HACCP to prevent mass food poisoning.
목차
Ⅰ. 硏究背景
Ⅱ. 硏究 및 分析方法
Ⅲ. 集團給食의 食中毒 發生 現況 및 問題點
Ⅳ. 集團給食 實施 現況 및 問題點
Ⅴ. 結論 및 政策提言
參考文獻
Summary
ISSN
1226-072X
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